menu

Aanmelden nieuwsbrief

Uit het pastoraal team 2019- 38Vieren van traditie
Afgelopen zaterdag was ik in Frankfurt, Duitsland, om een speciaal feest- oogst feest en het feest van Maria geboorte te vieren. Voor heel veel mensen is het oogst feest een moment om in dankbaarheid terug te kijken naar hun arbeid. In het gebied waar ik vandaan kom, vieren wij het oogst feest samen met het feest van de geboorte van Maria. Er wordt een negendagen noveen gehouden waarin veel kinderen bloemen bij Maria brengen. Na de viering wordt er een bloemenhulde aan Maria gebracht. Als kind vond ik het fantastisch om bloemen te verzamelen van de velden samen met andere buurkinderen. Op 8 september ging iedereen naar de kerk om het feest te vieren en op die dag werd de nieuwe oogst gezegend meestal waren het rijst korrels. Het is een familie feest. Iedere familie neemt de gezegende rijst korrels mee naar huis. Als ze allemaal thuis zijn, houdt de familie een maaltijd als dank aan God en aan iedereen die hard gewerkt heeft voor de goede oogst. Op deze dag eten ze alleen maar de vegetarische gerechten. De gezegend graan korrel wordt in de melk gemengd en gedronken.
In de loop van de jaren zijn er heel veel mensen naar andere landen geëmigreerd. Maar de traditie gaat door. Het wordt gevierd overal waar mensen van deze streek wonen.
Zo ben ik naar Frankfurt gegaan om dit feest te vieren. Wat opvallend was, is dat er drie priester broers van dezelfde familie voor gingen in de eucharistieviering samen met andere priesters. Persoonlijk was het een fijn moment om met zo’n 150 mensen samen te zijn en de traditie levendig te vieren. Ik ben dankbaar dat ik dit mocht vieren en beleven.

Vredesweek
Deze week beginnen wij met aandacht voor vrede, met als thema; Vrede verbindt over grenzen’.

Het thema nodigt uit om de grenzen op te zoeken en te onderzoeken. Want aan de andere kant van de grens wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden. Veel mensen leven steeds meer in hun eigen bubbel, en spreken steeds minder mensen uit andere bubbels. En dat terwijl vreedzaam samenleven met mensen uit andere bubbels en verschillende culturen goed mogelijk is. Elke dag zetten vele duizenden mensen in heel Nederland zich in voor een inclusieve samenleving. Kom in contact met andere mensen, met een andere omgeving. Ontmoet mensen van de overkant en luister naar hun ideeën. Zodat vrede ons verbindt, over grenzen heen. Tijdens de Vredesweek, en daarbuiten.< br>
Ik wens u een vreedzame week toe.
R. Lobo

Gedachte 2019 - 38''Rust, ontspanning en vrede behoren tot de elementen van geluk.''
Josef Pieper

Trefwoord(en):

Programma MCB Vredesweek van 21 t/m 29 september 2019 * Zaterdag 21 september: Valkenberg park
Internationale Dag voor de Vrede.
14.00- 17.00u Zang, dans en mantra zingen. Meer info www.sathyasai.nl

* Dinsdag 24 september : Mondiaal Centrum, Roland Holststraat 71 Breda.
Thema/titel: Niemand wil ze hebben.
19.30u Opening foto expositie ‘Niemand wil ze hebben’ van Piet den Blanken
20.00u Lezing schrijfster Linda Polman van het boek ‘Niemand wil ze hebben’

* Zaterdag 28 september: Mondiaal Centrum, Roland Holststraat 71 Breda.
De hele middag kinderactiviteiten
13.30u Inloop Koffie en thee
14.00u – 15.00u Interviews met mensen die een vlucht meegemaakt hebben:
1) ‘De Vlucht’ van Breda 12 mei 1940
2) Vlucht uit de Molukken, de heer Crams Nikijuluw
3) Vlucht uit Turkije
4) Vlucht uit Afghanistan
15.00u Kinderoptreden over De Vlucht.
14.00u én 15.30u De toekomst van Syrië. Workshop van Marjolein Wijninckx. (PAX)
16.00u Wereldmuziek met o.a. Machmud Alasadi
17.00u Afsluiting met gezamenlijke maaltijd.

Trefwoord(en):

Vespers Kapel Maria Mater DeiZaterdag 28 september, om 19.00 uur, bidden de zusters van de congregatie Allen voor Alles samen met ons de vespers in de kapel van Maria Mater Dei, Brabantlaan 5, Breda.
De apostel Paulus schrijft: zingt voor God met een dankbaar hart psalmen, hymnen en liederen. De vespers wordt al eeuwen door de Kerk gebeden, en bestaat uit psalmen, het evangelie van de zondag en stille overweging. We stellen omwille van het roepingenpastoraat in het bisdom het Sacrament uit, en aanbidden. Heel die vespers is dus een bijzondere intentie voor roepingen. We bidden dat God mensen roept die met ons mee willen doen in de parochie, of die ons willen voorgaan in geloof. Na het zingen van het Tantum Ergo volgt de zegen met het Sacrament.
Graag nodigen wij u uit met de zusters en met ons mee te bidden, te zingen en te mediteren.

Vormsel 2020Zit jij in groep 8 of ben jij 11/12 jaar (of ouder), dan mag jij je vormsel doen. Het sacrament van het heilig vormsel, zoals het eigenlijk heet, wordt gegeven op de vrijdag voor Pinksteren, 29 mei 2020.
Graag willen wij je hierop voorbereiden. Samen gaan we ontdekken wat geloven is en dit verder uitbreiden en verdiepen. Omdat wij hier graag de tijd voor nemen, beginnen we dit jaar al op 3 november.

Het traject bestaat uit een aantal activiteiten, waaronder twee zaterdagen in een klooster, een bisdomactiviteit en een drietal andere activiteiten.
Het belooft een leuk en actief programma te worden met de vormselviering als afsluiting.

Wij kunnen ons voorstellen dat je er graag eerst meer van wil weten en dat jij of je ouders vragen hebben over het vormsel.
Bijvoorbeeld: wat houdt het in? Wat zijn de voorbereidingen?
Om op deze en andere vragen een antwoord te krijgen, organiseren wij een startzondag op:

zondag 3 november 2019 om 10.00 uur
in de Michaelkerk, Hooghout 67 in Breda (om 9.45 uur staat de koffie klaar),br>
Graag horen we van je ouders of je mee wilt doen met de voorbereidingen. Aanmelden kan per e-mail:
vormsel.augustinus@gmail.com.
Graag horen we het zo snel mogelijk, maar graag vóór 10 oktober 2019.
Na aanmelding ontvangen je ouders digitaal het inschrijfformulier en het volledige programma met alle data.

Groeten en graag tot snel!
Werkgroep Vormsel Augustinusparochie:
Pater Richard, Liesbeth, Jully en Angela

Vrede verbindt over grenzen Vredesweek 2019In Breda worden er tijdens de Vredesweek een aantal activiteiten georganiseerd, die relatie hebben met het thema ´Leven in Vrijheid´ ter gelegenheid van de viering van de bevrijding in Breda 75 jaar geleden. Aangesloten wordt bij de thema´s Vlucht,Vrede en Liefde.
Op zaterdag 21 september, de Internationale dag voorde Vrede is er van 14.00 uur tot 17.00 uur een manifestatie in het Valkenbergpark met zang, dans en mantra Zie hiervoor www.sathyasai.nl

Op dinsdag 24 september zijn er twee bijzondere activiteiten
a) Om 19.30 uur :Opening fotoexpositie in Mondiaal Centrum van Bredase fotograaf Piet den Blanken met als thema ´Niemand wil ze hebben´. Hij heeft foto´s gemaakt van vluchtelingen aan de Europese buitengrenzen. Den Blanken reisde hiervoor naar Griekenland, Macedonia, Servië, Hongarije, Libië, Italië en meest recent naar Bosnie
b) Om 20.00 uur: Lezing door de schrijfster Linda Polman over haar boek Niemand wil ze hebben. Zij maakt een vergelijking tussen de Joden, die niet echt welkom waren in de jaren dertig van de vorige eeuw en de vluchtelingen van vandaag. Daarnaast gaat ze gedetailleerd in op het funcioneren van Vluchtelingenorganisaties.
Op zaterdag 28 september staat wederom het thema vlucht op het programma in het MCB, Roland Holststraat 71. Programma: onder voorbehoud:
13.30 uur Inloop met koffie en thee
14.00 uur- 15.00 uur vluchtverhalen van de Vlucht uit Breda op 12 mei 1940, vlucht vanuit de Molukken door dhr Crams Nikijuluw en vlucht uit het hedendaagse Turkije en vlucht uit Afganistan
15.00 uur Optreden van kinderen over het thema vlucht
16.00 uur Wereldmuziek
17.00 uur Afsluiting met gezamenlijk eten.
Parallel vinden er om 14.00 uur en 14.30 uur een workshop plaats over de toekomt van Syrië door Achmad Bayna en Marjolein Wijninckx
In de daarvoor speciaal opgezette tent worden vanaf 14.00 uur kinderactiviteiten georganiseerd, die met het thema vlucht te maken hebben onder leiding van de kunstenares Emanuela Slanzi.
Meer informatie via www.mondiaalcentrumbreda.nl

Trefwoord(en):

Uitnodiging Sint Franciscusdag 2019Op 4 oktober 2019 viert het Sint Franciscuscentrum de dag van zijn patroonheilige met een middag in het teken van de ‘missie vandaag’ en als start van de bijzondere missiemaand oktober 2019.
De middag wordt gehouden in het Begijnhof Breda vanaf 15.30 uur. We beginnen met de vespers in de Begijnhofkerk. Daarna zullen pastoor Richard Lobo uit India en zr. Nadya Beznaiynych uit de Verenigde Staten spreken over hun motieven en ervaringen om als niet-Nederlanders het evangelie in Nederland te verkondigen. Vervolgens zullen Egbert Bornhijm, Jos de Kreek en Ben Hartmann spreken over de wederzijdse band tussen de bisdommen Paramaribo en Breda. Doel van deze samenwerking is elkaar te steunen in de opdracht van de Heer tot missie.
We sluiten af met een eenvoudige maaltijd in de Begijnhofzaal.

Trefwoord(en):

Kopij / Aanmelden NieuwsbriefAanmelden / afmelden of een wijziging voor de nieuwsbrief s.v.p. rechtsboven in via de aanmeldknop op de home pagina van deze site

Of klikken op deze link
 
Voor vragen / opmerkingen of kopie voor de nieuwsbrief kunt u de mail versturen naar: marrydon@hotmail.com

Trefwoord(en):
Aanmelding nieuwsbrief
1. Kopieër de volgende regels net voor het afsluiten van de <⁄ head> tag.