menu

Aanmelden nieuwsbrief

Uit het pastoraal team 2018- 7De periode van de Veertigdagentijd is van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed ter voorbereiding op Pasen.
Het is een bekeringstijd. Zich bekeren is: zich weer (meer) wenden tot God en zich afwenden van alles wat ons van God afhoudt. De drie oefeningen die Jezus in het evangelie van Matheus noemt, vrijgevig zijn, bidden en vasten, zie ik als een soort conditietraining. Deze drie uitingen van godsdienstigheid spelen ook in de islam en in andere religies een belangrijke rol. Vrijgevigheid helpt gelovigen los te komen van hebzucht, die hen naar beneden trekt. Het bidden onderhoudt het contact met de bron en het einddoel van hun leven.
Het vasten reinigt hun geestelijke zintuigen en bevrijdt hun lichaam van overtollige ballast, zodat ze hun juiste vlieggewicht krijgen. Over heel de wereld, maar vooral in de oosterse kerken, zijn er talloze christenen die de Vastenperiode zorgvuldig in acht nemen. Ook dichtbij, in onze eigen parochie, zoeken mensen naar een zinvolle invulling van de Veertigdagentijd. Sommigen doen mee aan de sober maaltijd . Anderen besluiten zes weken lang vegetarisch te eten. Er zijn ook mensen die vanaf vandaag tot Pasen elke dag na het eten een psalm bidden of elke avond een stukje uit het evangelie lezen om dichter bij God te zijn. Er zullen mensen aan vastenwandeling deelnemen. Op die manier kunnen wij voor het feest van Pasen voorbereiden.
Ik wens u allen een gezegend tijd toe.
Richard Lobo

Gedachte 2018 - 7 ''Liefde is troost in droefheid, stilte in tumult, rust in onrust, hoop in wanhoop.''
Henry Drummond

Trefwoord(en):

BedevaartVeel katholieken kiezen er in hun leven voor een aantal bedevaarten te maken. Een bedevaart kan een enorme verrijking zijn voor je geestelijke leven en je geloof versterken. Het is een lang gekoesterde katholieke traditie om heilige reizen te maken naar heilige plaatsen. Het is absoluut de moeite om al de bezienswaardigheden te bezoeken, de geuren en de geschiedenis op te snuiven. Op bedevaart gaan? De reis van je leven!
Wilt u mee naar Portugal? Wij gaan naar Lissabon, Batalha, Alcobaca, Fatima, Almada, Evora en Lamego. Pater Richard Lobo zal ook mee gaan als geestelijke begeleider. De kosten zijn 750 euro per persoon (alles inclusief). U kunt contact opnemen met Edu: eunike_eduardo@yahoo.com (0644873314).

Richard Lobo
Belgieplein 6, Breda
mb:0684414082

Trefwoord(en):

Uitnodiging Ionaviering Graag nodig ik u van harte uit voor de Ionaviering die op 18 februari in Oosterhout wordt gehouden.
Iona is een klein eiland aan de westkust van Schotland. Het is een van de oudste broedplaatsen van het christendom in Europa. Men vertelt dat de monnik Columba op Pinksteren in het jaar 563 op het eiland aankwam met 12 volgelingen. Het klooster dat zij daar bouwden groeide al snel uit tot een belangrijk religieus centrum. Een van mensen die vanuit Iona de wereld introk om het Evangelie te verkondigen, was Willibrord. In de 20e eeuw stichtte ds. George MacLeod (1895-1991) vanuit Glasgow een nieuwe christelijke gemeenschap op Iona. Nu is Iona een oecumenische gemeenschap van mannen en vrouwen die nieuwe wegen zoeken om te leven naar het Evangelie. Iona kent een heel eigen spiritualiteit met een open oog voor de wonderen van de kwetsbare natuur, maar ook voor de noden van de hedendaagse mens. Grote aandacht is er voor het milieu en voor sociale gerechtigheid.
Op zondag 18 februari zal in de Vredeskerk onze jaarlijkse Iona-viering plaatsvinden.
Een moment van bezinning aan het begin van de Veertigdagentijd en een goede traditie in Oosterhout.
Aan de viering gaat een High Tea vooraf. De viering zal worden geleid door mevr. ds. Ingrid de Zwart uit Deventer en ds. André Vlieger. De muzikale begeleiding is in handen van zanggroep Multiple Voice o.l.v. René Dentro en organist Jan-Sjoerd van der Vaart, m.m.v. Gerianne Wigboldus, viool.
Datum: 18 februari
Plaats: Vredeskerk, Oosterhout
Tijd: High Tea/inloop vanaf 15.30 uur, de viering begint rond 16.15 uur .
U bent van harte welkom! Wij zien uit naar een inspirerende viering.
Informatie over Iona vind u op www.iona.uk.com en op de site van de Nederlandse Ionagroep: www.ionagroep.nl ds. André Vlieger Protestantse Gemeente Zundert

Vastenactie 2018Even minderen. Voor een ander.
Ieder jaar weer is de Vastenactie een belangrijke activiteit binnen de katholieke kerk in Nederland. Op verschillende manieren proberen we zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor mensen in de wereld die het beduidend minder goed hebben dan wij. Dit jaar is dat voor het ‘HID’-programma in Mbala, Zambia.
Een nieuw onderdeel binnen de Vastenactie is de ’40 Dagen Challenge’. Wat houdt deze actie of uitdaging precies in en hoe werkt het? Voorafgaand aan de vastenperiode denkt u al na over wat u wilt doen of laten wat een echte opgave voor u is. En welk bedrag u daarvoor gaat doneren als uw bijdrage aan de Vastenactie. Drink bijvoorbeeld 40 dagen geen frisdrank en doneer daarvoor 40 x € 0,50 aan de Vastenactie. Of minder met het koekje bij de koffie. U bepaalt dus zelf waarmee u gaat minderen en welke donatie dat oplevert voor de Vastenactie en de zusters in Mbala, Zambia.
Durft u de uitdaging aan te gaan?
Werkgroep Vastenactie

Levenskunst Zuiderhout: Jef Abbeel over ChinaMaandagavond 19 februari is Jef Abbeel te gast bij Levenskunst Zuiderhout. In zijn lezing neemt hij de aanwezigen mee naar het China van vroeger en het China van nu. Iedereen is van harte welkom.
Van Qin tot Xi Jinping
Jef Abbeel behandelt in zijn lezing wat er gebeurde vóór de tijd van de eerste keizer Qin en zal eindigen bij de huidige Chinese president-partijleider-legerleider Xi Jinping. Hij staat stil bij de invloed van de grote filosofen op het Chinese politieke systeem en de invloed van de Nederlanders en Vlamingen. In het tweede deel van zijn lezing gaat Jef Abbeel in op het China van nu, onder andere de één partijpolitiek, het buitenlandse beleid, de economie, de mensenrechten, het onderwijs, het voormalige éénkindsbeleid, normen en waarden en de Chinese toeristen. Jef Abbeel is oud-docent klassieke talen op het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda en het Jezuïetencollege in Turnhout. Hij woont ook in Turnhout. Iedereen is welkom
De bijeenkomst vindt plaats in Park Zuiderhout, Arnold Janssenlaan 46 in Teteringen. Aanvang is 19.30 uur. Er wordt een bijdrage gevraagd van € 5,00 per persoon. Aanmelden is niet nodig. De mogelijkheid bestaat om voor € 12,50 voorafgaand aan de lezing een hapje te eten in het Grand Café van Park Zuiderhout. Hiervoor is wel een reservering nodig. Dit doet u via het serviceteam, serviceteam@parkzuiderhout.nl of (076) 578 40 00.

Het volledige voorjaarsprogramma van Levenskunst Zuiderhout is te vinden op www.parkzuiderhout.nl.

Voor redactie

Over Park Zuiderhout
Park Zuiderhout is een unieke plek waar mensen op leeftijd landelijk wonen in een prachtig stukje natuur. De ideale locatie om het leven te vieren. Park Zuiderhout biedt services op het gebied van wonen, welzijn en zorg en ligt in Teteringen.

Meer informatie
Ilse van den Nieuwenhuijzen Communicatieadviseur
E. I.vandenNieuwenhuijzen@parkzuiderhout.nl
T. (076) 578 4284 / (06) 83 69 68 93

Trefwoord(en):

Vier seizoenen koffiemiddag in de MichaelkerkMaandag 19 februari 2018 komen wij weer samen voor de 3-maandelijkse koffiemiddag.
De aanvang is 14.00 uur en IEDEREEN is van harte welkom.
Het belooft een erg interessante middag te worden.
Berdine Sweep, de dochter van Peter en Marjo Sweep, komt ons van alles vertellen over hoe via het gras, de boer, de koe en de fabriek het melk in uw glas komt.
Er zal ook volop gelegenheid zijn om vragen te stellen.
Voor deze middag, met koffie/thee en een drankje vragen wij u ter tegemoetkoming in de kosten een bijdrage van € 2,00.
Als altijd hopen wij er samen met u weer een gezellige middag van te maken.

Programma Wijs of dwaas…‘’ is een gezamenlijk activiteitenprogramma van de Protestantse Gemeente Breda en de Augustinusparochie, geïnspireerd op het verhaal van de wijze en dwaze meisjes in Mattheüs 25. Wat houdt onze lampjes brandend, welke keuzes maken we, hoe kan de goede boodschap van Jezus ons inspireren? Elk halfjaar vijf bijeenkomsten met hetzelfde thema. Voor de eerste helft van 2018 is dat thema: ‘Verrassend groen!

Bijlage(s):
Trefwoord(en):

Film SamsaraDonderdagavond 15 februari Michaëlkerk, 19:30 uur. Film Samsara

Inleiding door Marjeet Verbeek.

‘Wijs of dwaas…’ is een gezamenlijk activiteitenprogramma van de Protestantse Gemeente Breda en de Augustinusparochie, geïnspireerd op het verhaal van de wijze en dwaze meisjes in Mattheüs 25. Wat houdt onze lampjes brandend, welke keuzes maken we, hoe kan de goede boodschap van Jezus ons inspireren? Elk halfjaar vijf bijeenkomsten met hetzelfde thema. Voor de eerste helft van 2018 is dat thema: ‘Verrassend groen!’

Ron Fricke typeert zijn documentaire Samsara uit 2011 als ‘een non-verbale, geleide meditatie over de kringloop van geboorte, dood en wedergeboorte’. De film neemt ons mee van gedachtestroom naar gedachtestroom, waarbij het niet gaat om een oordeel, maar om het zien van de wereld in al zijn scheppende en vernietigende kracht. Je houdt er een gevoel aan over van het perpetuum mobile. Oftewel: van samsara. Als je daar rust in weet te vinden, dan is Frickes nieuwste beeldenstroom pure kunst waaraan je je kunt overgeven.

Bijlage(s):

Bijbelcursus ‘Een reis door de Bijbel’Al 13 jaar zijn Bijbelboeken onderwerp van gesprek in onze Bijbelcursus.
Dit jaar staan de wijsheidsboeken centraal met het boek Spreuken, Prediker, Wijsheid, Wijsheid van Jezus Sirach en het Hooglied. In december besteden we aandacht aan de geboorteverhalen.,br> Wilt u meedoen? U kunt zich opgeven bij het parochiecentrum van de Michaelkern 076-5219087 en dat van de Willibrorduskern in Teteringen, 076-5713203. Of bij een van de begeleiders, Marga de Ridder 076-5146765 of Fer van Assche 076-5713387.
Kosten zijn 2 euro per avond, koffie/thee inbegrepen.
De bijeenkomsten zijn op de volgende data: dinsdagen 14 nov., 12 dec., 9 jan., 13 febr., 13 mrt., 10 apr. en 8 mei.
Ze worden gehouden van 20.00-22.00 uur in het parochiecentrum van de Michaelkerk aan het Hooghout.

Trefwoord(en):

Kopij / Aanmelden NieuwsbriefAanmelden / afmelden of een wijziging voor de nieuwsbrief s.v.p. rechtsboven in via de aanmeldknop op de home pagina van deze site

Of klikken op deze link
 
Voor vragen / opmerkingen of kopie voor de nieuwsbrief kunt u de mail versturen naar: marrydon@hotmail.com

Trefwoord(en):
Aanmelding nieuwsbrief
1. Kopieër de volgende regels net voor het afsluiten van de <⁄ head> tag.